Verstoringen

Angst

Angst kan al ontstaan zijn in jouw kindertijd. Als er als kind op jouw schuldgevoel gewerkt is, kan dit desastreuze gevolgen hebben voor je volwassen leven. Als je altijd onder spanning geleefd hebt, probeer je jezelf af te schermen om niet alles te hoeven verwerken. Tevens bewerkstelligt dit weer, dat je het moeilijk vindt om met jezelf naar buiten te komen. Je durft je moeilijk te uiten, wordt stiller en laat alles maar over je heen komen. Angst kennen wij allemaal, het hoort bij het leven. Dat is maar goed ook, anders zouden wij als mensen niet kunnen overleven. Angst heeft dus zijn nut. Als je bijvoorbeeld een brandlucht ruikt, roept dat angst op en ga je tot actie over. Maar wat, als de angst zulke grote proporties aan gaat nemen dat je bijvoorbeeld de deur niet meer uit durft? Angst kan ook gepaard gaan met veel lichamelijke verschijnselen, zoals spanning, hartkloppingen, benauwdheid en duizeligheid.

Bang voor anderen

Een mens is van nature een sociaal wezen en moet om prettig te kunnen leven, af en toe afstemmen op het oordeel van anderen. Iedereen maakt zich wel eens zorgen over een negatief oordeel. Je kunt dan proberen navraag te doen of het klopt, je kunt ook proberen het beter te doen, of de kritiek naast je neer leggen. Als dat niet lukt, ga je negatief denken over jezelf en zodoende ontstaat er een sociale angst. Je denkt slecht over te komen op anderen of hoe beroerd het presteren zal gaan in een groep.

Boosheid en verdriet

Vaak konden wij onze boosheid en verdriet niet uiten en stapelden deze zich op. Het kon zelfs zo worden dat je een agressief kind werd waar anderen bang van waren. Op die manier zorgde je voor balans in je leven en bewerkstelligde je, dat je niet nog vaker gekwetst kon worden, want als mensen bang van je waren, dan was dat goed. Je kon dan niet nóg meer geraakt worden.