Erfelijkheid

Heel wat “kinderen van” vragen zich af of zij nu ook dezelfde problemen zullen krijgen als hun vader of moeder. Het antwoord hierop is: “dat kan”, want iedereen kan psychische problemen krijgen! Kinderen vragen zich af of de ziekte erfelijk is. Ook hierop is het antwoord: “dat kan”.

Als kind kan je de aanleg voor zo’n ziekte erven van je ouders. Aanleg voor iets hebben, betekent dat je van bij je geboorte de nodige eigenschappen meekrijgt om iets te leren of iets te ontwikkelen. Dat “iets” kan bijvoorbeeld de eigenschap zijn om het kunstige in jezelf te ontwikkelen waardoor je graag zal tekenen of schilderen of met je eigen fantasie mooie dingen zal kunnen maken. Dat is natuurlijk een leuke eigenschap, maar het kan ook zijn dat je bij je geboorte de eigenschap meekrijgt om een ziekte te ontwikkelen.
Toch is het belangrijk ook te weten dat… ook al heb je de aanleg voor de ziekte, er een grote kans blijft dat je zelf nooit ziek wordt.
Je omgeving en de omstandigheden in je leven spelen hierin een grote rol. En ook de manier waarop jij met moeilijkheden omgaat, heeft zijn invloed. Daarmee bedoelen we de verschillende rollen die je kan spelen, zoals we die hierboven omschreven hebben.
Je kan jezelf wapenen tegen de ontwikkeling van problemen of ziekten: leer om spanningen niet op te kroppen en uit je gevoelens, ook de onaangename of negatieve! Het is dus echt belangrijk dat je iemand in vertrouwen kan nemen.