Positieve kanten

We hebben al omschreven hoe je op een niet zo’n aangename manier beïnvloed wordt door je thuissituatie. Maar er zitten ook positieve kanten aan!

Draagkracht

Voor professionele sporters die willen doorbreken en de top bereiken, worden de dagen vooral gevuld met oefenen en trainen. Altijd weer opnieuw dezelfde bewegingen en na verloop van tijd kunnen ze steeds meer, of steeds verder, of steeds sneller, of steeds langer lopen, springen, zwemmen, fietsen. Hun lichaam went aan de inspanningen die ze moeten leveren om 1 kilometer te joggen, en ze kunnen die ene kilometer al gauw zonder moeite uitlopen. Ze bouwen een conditie op, en zo kunnen ze proberen hun grenzen steeds verder te verleggen om tot de top door te breken en betere sportprestaties te leveren dan de anderen.

Eigenlijk werkt dat ook zo met al de dingen die wij als mensen in ons leven meemaken. Het mag gezegd dat je als kind van ouders met psychiatrische problemen veel vaker, veel meer en veel langduriger aan spanningen, onzekerheden en problemen blootgesteld wordt. Je zoekt oplossingen om vervelende toestanden van de baan te ruimen en je went eigenlijk ook aan die problemen. Je wordt steeds handiger in het omgaan met veranderingen en eigenlijk kan je meer verdragen dan vele van je leeftijdsgenoten. Wat iemand anders als een groot probleem ziet, vind jij heel gewoon en is door jou in een handomdraai geklaard. Men zegt dan dat je een grotere draagkracht hebt, je kan meer dragen of verdragen in vergelijking met anderen. Het is toch een voordeel dat je niet zo snel in paniek raakt en wat rommel en chaos best wel kan aanpakken zonder het noorden te verliezen!

Inlevingsvermogen

Probeer jij soms ook de reacties van je vader of moeder te begrijpen door je in hun plaats te stellen en je in hun situatie in te leven, om op die manier een idee te krijgen van wat je ouder allemaal voelt? Dat noemt men empathie. Als je dat zo een tijdje uitprobeert, zal het steeds beter lukken om je in de leefwereld van iemand anders te verplaatsen.
Dat is niet altijd even gemakkelijk en niet iedereen wordt daar een ster in. Van wie dat wel goed kan, zeggen we dat ze een groot inlevingsvermogen of empathisch vermogen hebben. Dat is ook zo bij vele kinderen van ouders met psychische problemen. Het grote voordeel daarvan is dat het een handig hulpmiddel is om andere mensen te begrijpen. Als je de andere goed begrijpt, kan je zelf ook beter en geschikter reageren omdat je een klaarder en duidelijker beeld krijgt van de situatie.

Ontwikkelen

Doordat de aandacht van iedereen en ook van jou naar de zieke ouder gaat, heb je onvoldoende aandacht voor je eigen behoeften,voor je eigen energie en mogelijkheden. Dat kan schadelijk zijn voor je eigen ontwikkeling. Je moet de kans krijgen om te ontdekken wie je bent, wat je wil en wat je kan. En dat kan in elke situatie anders zijn. Je moet de kans krijgen om je grenzen te ontdekken en die grenzen dan ook te bewaken. Dit is een evolutie, een groei, die meestal spontaan verloopt en waar jaren overheen kunnen gaan. We noemen dat “volwassen worden”, en dat heeft dan niet zozeer iets met je leeftijd te maken maar met de ontwikkeling van je eigen persoonlijkheid. Door de spanningen thuis en doordat je met heel andere dingen bezig bent dan de meeste van je leeftijdsgenoten, is het mogelijk (maar niet noodzakelijk) dat die spontane groei verstoord geraakt.

Zelfstandiger

Wie met moeilijke situaties en spanningen in aanraking komt, probeert voor zichzelf een oplossing te vinden of zich een weg te zoeken om met die problemen te kunnen leven, je leventje zo te kneden dat je er ondanks de problemen toch plezier in hebt. Het is alsof je in je eentje een puzzel probeert in elkaar te steken… dat is ook heel veel zoeken en stukjes uitproberen. Dikwijls heeft dat als gevolg dat je helemaal alleen je plan kan trekken en weinig of geen hulp nodig hebt, dat je op je eigen benen staat. Een positief gevolg kan dus zijn dat je er als “kind van” zelfstandiger door wordt dan de meeste van je leeftijdsgenoten.