Alternatieve therapie

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Natuurgeneeskunde wordt door een groot aantal therapeuten en behandelaars beoefend. Er zijn een zeer groot aantal vakgebieden, waaronder: fytotherapie, ayurveda, auratherapie, reïncarnatietherapie, voedingstherapie, massage, hydrotherapie, adem(halings)therapie, orthomoleculaire geneeskunde, lichttherapie, hypnotherapie, kruidentherapie, bloesemtherapie, kinesiologie, euritmietherapie, neuraaltherapie, reiki, voetreflextherapie en iriscopie.

Elk van de vakgebieden kent zo zijn eigen aanpak, methode en technieken. Ook de klachten die geholpen kunnen worden, kunnen per vakgebied verschillen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”392″ alignment=”center”][vc_column_text]

Massage en CranioSacraal Therapie ondersteunen het zelfhelende vermogen.

Ze kunnen uitkomst bieden bij:

–  Zeer uiteenlopende fysieke klachten, zoals klachten in het schouder en nek gebied, hoofdpijn, rugpijn    

–  Psychisch onwelbevinden zoals burn-out en rouwprocessen

–  Bewustzijnsprocessen

–  Slaapproblemen

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”393″ alignment=”center”][vc_column_text]‘Reflexologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het principe dat zich op de handen en voeten reflexgebieden bevinden die corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam.’

Als het lichaam helemaal in balans is dan spreken we over ‘homeostase’. Alle lichaamssystemen zoals hormonen, zenuwen, organen etc. zijn continu aan het werk om deze balans te behouden. Het is te vergelijken met een goed geoliede machine.

Door allerlei invloeden van buitenaf kunnen in dit mooie systeem verstoringen ontstaan. Het zelfherstellende vermogen van het lichaam werkt dan niet meer optimaal en we kunnen allerlei min of meer ernstige klachten krijgen. Door middel van reflexologie krijgt het zelfherstellende vermogen van het lichaam een impuls, zodat klachten kunnen verminderen of verdwijnen. De balans komt weer terug.

Effecten van reflexologie:
• Reflexologie zorgt voor ontspanning en vermindering van stress.
• Reflexologie zorgt voor het verbeteren van de prikkelgeleiding en doorbloeding van de zones die gemasseerd worden.
• Reflexologie geeft een impuls aan het zelfherstellend vermogen, zodat er weer balans komt in het lichaam.

Bij het masseren van of druk geven op een bepaald deel van de voet, de ‘reflexzone’ beïnvloed je de corresponderende plaats in het lichaam. Een gevoelige plek kan duiden op een verstoring of blokkade. Massage of druk kan deze verstoring of blokkade opheffen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”397″ alignment=”center”][vc_column_text]Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoudt u altijd de controle over uzelf.

In deze therapie leert u op een andere manier dan u gewend bent naar uzelf luisteren. Daardoor komt u dichter bij uw onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor kunt u nieuwe inzichten krijgen en deze op uw eigen manier toepassen in uw dagelijks leven en zo uw doelen verwezenlijken.

Anders gezegd: onder deskundige begeleiding krijgt u meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen waardevolle vermogens in het systeem van de geest en het lichaam beter worden aangesproken. Denk bijvoorbeeld aan het goed omgaan met emoties, en het benutten van lichamelijke en geestelijke capaciteiten.Wanneer de cliënt goed gemotiveerd is en zich inzet voor verandering, worden vaak al op korte termijn positieve resultaten bereikt. Dit is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”389″ alignment=”center”][vc_column_text]

Auratherapie gaat ervan uit dat bepaalde psychische of lichamelijke problemen worden veroorzaakt door blokkades en verstoring van magnetische velden en het richt zich op het oplossen daarvan.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”383″ alignment=”center”][vc_column_text]Fytotherapie wordt door de NVF gedefinieerd als:
de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen (fytotherapeutica volgens de definitie van ESCOP, zie verderop) met als doel de gezondheid te behouden of te bevorderen.
Het gebruik van fytotherapeutica buiten de professionele hulpverlening om (zelfzorg, mantelzorg) valt niet onder deze definitie van ‘fytotherapie’. Voor de professionele toepassing van fytotherapeutica bestaan zowel regulier medische als andere (westers en oosters traditionele) benaderingen. ‘Fytotherapie’ kan dus verwijzen naar heel verschillende behandelwijzen, zowel regulier als ‘alternatief’. Globaal kunnen vijf belangrijke contexten voor het gebruik van fytotherapeutica worden onderscheiden: de reguliere (moderne westerse) geneeskunde, de westers traditionele (natuur-)geneeskunde, de  antroposofische geneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische (Aziatische) geneeskunde.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”386″ alignment=”center”][vc_column_text]

Ayurveda is een traditionele geneeskunde inheems aan het Indiase subcontinent. Hedendaagse praktijken afgeleid van Ayurvedische tradities worden heden ten dage gerangschikt onder alternatieve geneeskunde. Ayurveda is een discipline van de Upaveda of “extra kennis” vanuit de Vedische traditie. De oorsprong van Ayurveda is dan ook gevonden in de Atharvaveda. Er zijn ook verschillende legenden die de oorsprong van Ayurveda toeschrijven aan Dhanvantari (of Divodasa) die het rechtstreeks van Brahma doorkreeg. In de Ayurvedische praktijken wordt veelvuldig gebruikgemaakt van geneesmiddelen op basis van kruiden en mineralen. Dierlijke producten zoals melk, boter en yoghurt worden ook gebruikt in een aantal Ayurvedische preparaten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]